ساخت سايت به چند روش مختلف ممكن است. در اين مطلب به آموزش طراحي وب سايت به صورت پايهاي پرداخته و شيوههاي انجام اين كار را بررسي ميكنيم.
طراحي سايت مهمترين گام براي ايجاد يك شعبه مجازي در دنياي وب (اينترنت) است. وب سايتها دستهبنديهاي متفاوتي دارند. به عنوان نمونه ميتوان به سايت شخصي، فروشگاهي و شركتي اشاره كرد كه هركدام كاربرد خاص خود را دارند. برخلاف وبلاگ، ايجاد وب سايت به همين راحتي نيست. اما در هر صورت اگر دوست داريد روشهاي انجام آن را بدانيد، در ادامه به يكي از بهترين راهكارهاي موجود اشاره خواهيم كرد.
ساخت سايت با سيستم مديريت محتوا (CMS)
تا پيش از ظهور سيستمهاي مديريت محتواي مخصوصا متن باز، كاربران براي ساخت سايت مجبور بودند صفحات وب را به صورت استاتيك ايجاد كرده و با يكديگر ارتباط دهند. اما با استفاده از يك سيستم مديريت محتوا امكان انتشار، ويرايش و مديريت محتواها وجود دارد. CMS در واقع يك اپليكيشن تحت وب است كه به كاربر اجازه ميدهد مطالب و بخشهاي مختلف وب سايت را به صورت پويا سازماندهي كند. اكثر سايت هاي معتبر داخلي مانند نماشا نيز با اين زبان ها نوشته شده اند.
اگرچه ميتوان به منظور راهاندازي وب سايت يك CMS اختصاصي براي خود نوشت، اما سيستمهاي مديريت محتواي رايگاني نيز وجود دارند كه بستر لازم را فراهم ميكنند. به عبارت ديگر، با استفاده از آنها ديگر نيازي به برنامهنويسي از صفر نداريد و تنها كافي است ظاهر وب سايت را به سليقه خود ويرايش كنيد.
دلايل استفاده از سيستم مديريت محتواي متن باز
يكي از مزاياي اصلي استفاده از سيستمهاي مديريت محتواي متن باز، امكان افزودن ابزارهاي جانبي به آنها بدون نياز به دانش برنامهنويسي است. ابزارهاي آنها كه با عنوان افزونه شناخته ميشوند، در سراسر وب به صورت رايگان و پولي وجود داشته و بر روي هر تعداد وب سايت ايجاد شده توسط يك CMS خاص نصب ميشوند. حال آنكه در صورت استفاده از يك سيستم مديريت محتواي اختصاصي، براي هر قابليت جديد بايد دست به كدنويسي زده و در صورت عدم آشنايي با اين زمينه، هزينههاي بسيار زيادي را براي آن پرداخت كنيد.
دليل ديگر برتري اين دسته از سيستمها، عدم انحصار آنها است. شرايطي را در نظر بگيريد كه برنامهنويس، يك CMS اختصاصي براي شما ايجاد كرده است. از اين زبان ها در طراحي سايت خبري به شدت استفاده مي شود.شما براي هميشه به اين فرد نيازمند خواهيد بود. اگر اين طراح سايت به خوبي در درون فايلها و لابهلاي كدهاي وب سايت، مستند و توضيح قرار نداده باشد، ايجاد هرگونه تغيير و يا عيبيابي در آن، براي ديگر افراد تبديل به امري طاقتفرسا و شايد غير ممكن خواهد شد.
اما سيستمهاي مديريت محتواي متن باز همچون وردپرس و جوملا، در همه جا داراي ساختار يكساني هستند. افراد و شركتهاي خبره زيادي در اين عرصه وجود دارند كه سالهاست به ساخت سايت با استفاده از اين سيستمهاي مديريت محتوا ميپردازند. حال، احتمالا همين افراد متخصص نتوانند كار زيادي درباره CMS اختصاصي شما انجام بدهند.
امنيت، مزيت ديگر طراحي سايت با سيستم مديريت محتواي متن باز است. امنيت براي سايت هايي مانند ديجي كالا بسيار مهم است چرا كه در صورت بروز هر گونه مشكل امنيتي اعتماد مشتريان خود را از دست مي دهند .برخلاف باور اشتباه برخي افراد كه تصور ميكنند عمومي و در دسترس همگان بودن اين سامانهها به معني امنيت پايين آنها است، واقعيت اين است كه برترين توسعهدهندگان در سراسر جهان به صورت پيوسته در حال ارائه بهروزرساني براي آنها هستند و در صورت مشخص شدن يك حفره امنيتي، خيلي سريع از آن اطلاع پيدا كرده و مشكل را رفع ميكنند.
وردپرس (WordPress)
وردپرس مهمترين و پراستفادهترين سيستم مديريت محتواي متن باز براي ايجاد سايتها و وبلاگها است، به طوري كه حدود پنجاه درصد دنياي وب (نيمي از تمامي وب سايتهاي دنيا) با وردپرس ساخته شدهاند. نخستين باري كه وردپرس ارائه شد، امكان طراحي و ساخت سايت وجود نداشت و كاربران به عنوان يك سيستم رايگان وبلاگنويسي به آن نگاه ميكردند. وردپرس در ادامه توسعه پيدا كرد و به صورت يك سيستم مديريت محتواي متن باز به دنيا معرفي شد.
همانند ديگر سامانهها، در وردپرس نيز ميتوان با نصب افزونه امكانات وب سايت را افزايش داد. زياد بودن افزونههاي وردپرسي يكي از مهمترين دلايل بيشتر طراحان براي استفاده از آن است. به عنوان نمونه، براي اينكه وب سايت عادي خود را به يك فروشگاه بسيار مجهز تبديل كنيد، كافي است يكي از افزونههاي فروشگاهساز را نصب كنيد. معروفترين فروشگاهساز وردپرسي WooCommerce است و بعيد نيست بيشتر فروشگاههاي اينترنتي كه شما نيز از آن خريد ميكنيد با استفاده از آن راهاندازي شده باشند. اگر در طراحي سايت با اين زبان دچار مشكل شديد اين لينك https://webdaran.com/send-requset-form/ به شما كمك شاياني مي كند.
يك افزونه ميتواند ابزاري كوچك را به منظور تغيير فونت نوشته به وب سايت اضافه كرده و يا آن را تبديل به يك شبكهاي اجتماعي يا تالار گفتگوي بزرگ كند. به اين منظور، بايد در وردپرس به ترتيب از دو افزونه BuddyPress و BBPress استفاده كرد. با توجه به گستردگي اين ابزارها، تقريبا هر قابليتي را ميتوان به يك وب سايت اضافه كرد.
وردپرس بر زبان برنامهنويسي سمت سرور پياچپي بنا شده و در آن از پايگاه داده ماياسكيوال استفاده ميشود. اگرچه مشتري نخست وردپرس افرادي هستند كه ميخواهند يك وب سايت خبري راهاندازي كنند، اما هر وب سايتي اعم از دانشگاهي، شركتي، فروشگاهي و ديگر موارد را ميتوان با استفاده از آن پيادهسازي كرد.
جوملا (Joomla)
جوملا دومين سيستم مديريت محتواي متن باز محبوب است كه در سراسر جهان به منظور ساخت سايت مورد استفاده قرار ميگيرد. نه تنها وردپرس، بلكه جوملا و در كل سيستمهاي متن باز با زبان پياچپي نوشته شده و از پايگاه داده ماياسكيوال استفاده ميكنند. بارگذاري موقت در حافظه (كش كردن) به منظور افزايش كارايي و سرعت بارگذاري وب سايت، ايجاد فهرست خودكار، ارسال خبر از طريق قالب RSS و ارائه نسخه قابل چاپ گوشههايي از قابليتهاي مهم جوملا هستند.
در جوملا، ابزارها به سه دسته كامپوننت، ماژول و پلاگين تقسيم ميشوند. كامپوننت ابزاري است كه شما بر روي وب سايت خود نصب ميكنيد و از طريق آن، به پيكربندي قابليت جديد اضافه شده ميپردازيد. هر كامپيوننت براي به نمايش در آمدن در وب سايت به ماژول نياز دارد.
در واقع اين ماژولها هستند كه ظاهر وب سايت جوملايي شما را ميسازند. سايت هاي بزرگي مانند ورزش3 با اين حالت نوشته شده اند. در نهايت به پلاگين ميرسيم كه ابزارهاي سيستمي بوده و كمتر در وب سايت به صورت مستقيم به نمايش در ميآيند. بيش از ده هزار افزونهي تجاري و رايگان براي جوملا وجود دارند كه به نوبه خود بينظير است، اما اين سامانه متن باز همچنان از نظر تعداد و گستردگي افزونه، در مقايسه با وردپرس حرفي براي گفتن ندارد.
دروپال (Drupal)
دروپال نيز بر پايه پياچپي بنا شده و ادارات و شركتهاي تجاري بسيار بزرگي دست به ساخت سايت با استفاده از آن زدهاند. از جمله سايت هاي داخلي كه با دروپال نوشته شده اند مي توان به ايسنا اشاره نمود و به عنوان نمونه خارجي ميتوان به وب سايت كاخ سفيد اشاره كرد كه دروپالي است. يكي از مهمترين مزاياي اين CMS جامعه فعال آن است، به طوري كه با وجود كمتر بودن ميزان محبوبيتش در مقايسه با جوملا و وردپرس، هميشه پويايي خود را در حد و اندازه آنها حفظ كرده است.
در نسخه استاندارد دروپال قابليتهاي پايه و متداول يك CMS همچون ثبت نام و ورود كاربران، مديريت منو، فيدخوان و مديريت پوياي مطالب ارائه ميشوند. طبق آخرين آمار، حدود يك ميليون و دويست هزار وب سايت با استفاده از آن ايجاد شده است كه در مقايسه با تعداد وب سايتهاي جوملايي و مخصوصا وردپرسي بسيار كمتر است.
- ۱۴ بازديد
- ۰ نظر